Blog Layout

Maak loopbaancoaching bespreekbaar bij je werkgever

Harm-Pieter Wiersma

Tips om een loopbaancoach traject bespreekbaar te maken bij je werkgever

Tijdens een vrijblijvend intakegesprek stel ik altijd de vraag of de werkgever ervan op de hoogte is dat diegene bij mij hulp zoekt. Regelmatig krijg ik dan een reactie als; ‘nee, ik denk niet dat hij het kan waarderen dat ik dit doe.’ Vervolgens vraag ik hoe hij/zij dit zo zeker weet en het antwoord is dan altijd hetzelfde: ‘dat weet ik niet, maar dat denk ik.’ En dat is zonde. Je werkgever kan namelijk van enorme toegevoegde waarde zijn in dit proces. In deze blog vertel ik je hier meer over en leg ik je uit hoe je werkgever jou kan helpen.


Laten we beginnen met een paar belangrijke dingen als we het hebben over een loopbaan coachtraject. Allereerst is het doel van zo’n traject niet om bij je huidige werkgever weg te gaan. Dat kan natuurlijk wel de uitkomst zijn, maar is niet het doel. Een loopbaan coachtraject heeft, even heel kort samengevat, als doel om inzicht te krijgen in de vragen wie ben ik?, wat wil ik? en wat kan ik?.


De reden voor een traject kan zijn dat je niet meer met plezier naar je werk gaat. Op zondag heb je al geen zin meer in de week die komen gaat. Hierdoor vraag je je af; zit ik nog wel op mijn plek? En zo nee, wat past dan wel bij me? Waar ben ik goed in? Wat wil ik eigenlijk? Het is dus zo dat je huidige baan je dit gevoel geeft. Nogmaals; dit betekent niet dat je bij je werkgever weg moet/wilt.


Als het eenmaal zover gekomen is, maar het liefst nog wat eerder, is het tijd voor jou om hulp te zoeken. Je kunt beginnen door in gesprek te gaan met je leidinggevende. Een beetje goede leidinggevende voelt het trouwens ook wel aan wanneer je minder goed in je vel zit, als je het mij vraagt. Geef bij hem/haar aan dat je energieniveau de laatste tijd wat lager is en dat je niet helemaal goed kan peilen waar dat door komt. Je leidinggevende zal met je meedenken en misschien wel met wat voorstellen komen die jou kunnen helpen.


Eén van die voorstellen kan zijn om hulp te zoeken bij een loopbaancoach. Of je kunt dit zelf voorstellen, als je al aan coaching zit te denken. Je kunt dan bijvoorbeeld aan je leidinggevende vragen of hulp van een loopbaancoach een optie is. Je kan hieraan toevoegen dat je niet weg wilt, maar dat je wel graag beter in je vel wilt zitten. Dit is ook van toegevoegde waarde voor je werkgever, want: werknemers op de juiste plek met de juiste energie = minder verzuim, fijnere werksfeer, hogere productiviteit etc.


Je komt er in zo’n gesprek al snel achter hoe je werkgever over loopbaancoaching denkt. Veel werkgevers zien gelukkig de toegevoegde waarde van coaching in, omdat het, zoals hierboven al gezegd, voor hen ook voordelen heeft. Een coachingstraject is nou eenmaal goedkoper dan iemand die een burn-out krijgt. Daarom hebben, vooral de wat grotere, bedrijven vaak een budget voor coaching gereserveerd. Hierdoor kan je werkgever financieel bijdragen aan je coachtraject. Ook hier kun je naar vragen tijdens een gesprek met je leidinggevende.


Kort samengevat:

·        Wacht niet te lang met het aangaan van het gesprek met je werkgever. Hiermee voorkom je dat het erger wordt;

·        Neem het initiatief en ga het gesprek aan met je leidinggevende. Hiermee laat je zien dat je aan jezelf wil werken en je werk serieus neemt;

·        Geef tijdens een gesprek duidelijk aan waarom je een loopbaan coachtraject wilt en wat het doel is;

·        Geef de voordelen van loopbaancoaching aan voor je werkgever;

·        Vraag naar de mogelijkheden van het (mede)financieren van het coachtraject door de werkgever. 

Share by: