Blog Layout

Het perfecte leven

Harm-Pieter Wiersma

Hoe social media ons leven beïnvloed

Social Media

Er is al veel aandacht voor het volgende en we willen het allemaal anders, maar iedereen blijft eraan meedoen. Ik ook. Waar ik het over heb? Over "het perfecte leven" dat we continu om ons heen zien op Instagram, Facebook, televisie, reclames, websites en andere uitingen.
 
Wanneer ik door mijn Instagram scrol, komen er allemaal fantastische en perfecte plaatjes voorbij. Plaatjes van heerlijk eten (dat er nooit zo mooi uitziet wanneer ik het maak), vrouwen met geen grammetje vet, een gladde huid en tanden zo wit dat de zon erbij verbleekt, mannen in de sportschool met een ontbloot bovenlichaam die met gemak 150 kilo liften. Ook in series zien de personages er altijd tiptop uit en helemaal volgens het ideaalbeeld dat ons wordt aangepraat.
 
Ik word er altijd wat verdrietig van. En niet omdat ik die 150 kilo niet kan liften of geen super afgetraind lichaam heb, maar omdat het voor 99% van de wereldbevolking zo'n verkeerd beeld geeft van de werkelijkheid. Jonge kinderen wordt een beeld voorgeschoteld van hoe het volgens de buitenwereld zou moeten. Een beeld dat natuurlijk nergens op slaat en simpelweg gevaarlijk is.
 
In 2019 bleek uit een onderzoek dat 32% van de tienermeisjes een negatief beeld heeft over haar eigen lichaam, doordat ze foto's van andere (oudere) vrouwen ziet op Instagram. Uit datzelfde onderzoek bleek dat 13% van de tieners in het Verenigd Koninkrijk, die dagelijks op Instagram keken, zelfmoordneigingen had. Dat zijn cijfers waar ik van schrik. Ook ik word af en toe onzeker van de perfect lijkende levens die op social media, tv en websites voorbijkomen.


Maar waarom schrijf ik dit? Waarom begin ik hierover? En wat heeft dit met mij en mijn baan als loopbaancoach te maken? Heel simpel: er komen veel mensen bij me die geen antwoord hebben op de vraag: wie ben ik nou eigenlijk? Ze zijn hun identiteit verloren. En ik spreek ook mensen die belemmerende gedachten hebben over zichzelf zoals: ik ben niet goed genoeg, niemand houdt van mij, ik voldoe niet aan de verwachtingen van anderen. Nou wil ik niet zeggen dat dit alleen komt door vaak naar de perfect lijkende levens van anderen te kijken via social media, maar het heeft er zeker wel invloed op. Vooral op de jongere generatie die is opgegroeid met social media.


Dat is zorgelijk. We raken onze identiteit kwijt doordat we continu worden herinnerd aan hoe we moeten zijn, hoe we eruit moeten zien of hoe we ons moeten gedragen.


Blijf daarom dicht bij jezelf en accepteer jezelf en je lichaam.

Maak de keuzes die goed zijn voor jou en niet de keuzes die goed zijn voor iemand anders.

Share by: