Blog Layout

Goede voornemens: Zo hou je ze wel vol!

Harm-Pieter Wiersma

6 tips om je goede voornemens vol te houden

Zoals elk jaar heeft het grotendeel van Nederland goede voornemens bedacht. Afvallen, meer lezen, gezonder leven, minder alcohol drinken, stoppen met roken en meer sporten. Zo even een greep van goede voornemens die vol goede moed rond de jaarwisseling worden uitgesproken. En met die goede moed beginnen we dan vaak ook fanatiek. Helaas blijkt dat het merendeel van deze voornemens halverwege januari al sneuvelen. Daarom deze 6 tips om het slagingspercentage van je goede voornemens te verhogen.


1. Koppel nieuw gedrag aan oud gedrag

De eerste tip is een hele praktische. Iedereen heeft wel een bepaalde routine op een dag. Zo staat iedereen op na het slapen, kleden we ons aan, gaan we douchen, lunchen en dineren we en zo kan ik er nog wel een paar noemen. Dit is oud gedrag. Aan dit oude gedrag kunnen we nieuw (wenselijk) gedrag koppelen dat onderdeel is van je goede voornemens. Wil je bijvoorbeeld meer sporten? Ga dan na (of tijdens) je lunch een rondje (hard)lopen.


2. Gun jezelf de tijd

Deze tip is tweeledig. Allereerst is het zo dat het (helaas) aardig lang duurt voordat een nieuwe handeling in je routine zit. We zijn nou eenmaal gemakzuchtig en het is lastig om iets nieuws toe te voegen in ons dagelijks leven. Om dus bijvoorbeeld elke dag te gaan bewegen, heb je daar tijd en doorzettingsvermogen voor nodig. Het duurt zo’n 6 weken voordat iets in je dagelijkse routine is opgenomen, dus gun jezelf de tijd. Daarnaast is het belangrijk om je te beseffen dat bij de meeste goede voornemens je niet meteen resultaat ziet. Afvallen is daar een mooi voorbeeld van. Wanneer je besluit om gezonder te eten en meer te bewegen is het niet zo dat je na 1 dag een rondje lopen en een bord sla je meteen een kilo kwijt bent. Je zult jezelf dus de tijd moeten gunnen om je doel te halen.


3. Samen kom je verder

Het helpt wanneer je samen met iemand besluit om een positieve verandering in je leven aan te brengen. Door het samen te doen heb je iemand om erover te praten, kun je elkaar motiveren en aanmoedigen wanneer het even niet lukt. Samen kom je dus verder en het is ook nog eens leuker!


4. Maak een concreet plan van je goede voornemen

Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk om een goed en concreet plan te maken. In dit plan zet je dingen als:

  • Wat wil je precies?
  • Wat heb je hiervoor nodig?
  • Wie kan je hierbij helpen?
  • Wanneer wil je het klaar hebben?
  • Geef je jezelf een cadeau wanneer het gelukt is en zo ja, wat dan?
  • Waar doe je het allemaal voor?
  • Wat levert het je op voor de lange termijn?

Een concreet plan geeft je houvast en kan je ook motiveren. Maak dus eerst dat plan voordat je gaat beginnen!


5. Maak kleine stappen

Het is ook erg belangrijk om het in kleine stappen te doen. Zo haal je vaker een succes, is de kans groter dat je het volhoudt en is het behapbaar. Wil je bijvoorbeeld 10 kilo afvallen, maak dan een plan om elke week een halve kilo af te vallen en geef je zelf hier een halfjaar voor (26 weken). Dit is realistisch en je hebt hierdoor speling voor de wat zwaardere weken.  


6. Hou vol!

De laatste tip is simpel gezegd maar oh zo lastig. Hou het vol! Zoals ik al eerder zei; vaak zie je niet meteen resultaat. Het heeft tijd nodig. Laat je dus niet negatief beïnvloeden als je niet meteen resultaat ziet maar ga door en denk aan het lange termijn doel. 

Share by: